Lectia de fizica pe trambulina elastica de exercitii

Trambulina elastica de exercitii – Lectia de fizica

Lectia de fizica pe trambulina elastica de exercitii

Lectia de fizica pe trambulina elastica de exercitii

Trambulina elastica de exercitii pare sa fie nimic mai mult decat distractie, dar adevarul este ca ea ilustreaza o multime de legi ale fizicii. Sariturile pe trambulina elastica de exercitii sunt un exemplu clasic de conservare a energiei si transformarea ei din potentiala in cinetica. De asemenea ea ilustreaza legile lui Hooke si constanta elastica. Nu in ultimul rand, trambulina elastica de exercitii verifica si fiecare din cele trei legi ale lui Newton.

Trambulina elastica de exercitii – exemplu de conservarea energiei

Energia cinetica este creata atunci cand un obiect cu o anumita masa se misca cu o viteza data. In alte cuvinte, toate obiectele in miscare au energie cinetica. Formula pentru energie cinetica este Ec=(1/2)mv^2, unde m este masa, iar v este viteza. Atunci cand sari pe o trambulina elastica de exercitii, corpul tau are o energie cinetica care se schimba in timp. Pe masura ce  sari in sus si in jos, energia ta cinetica scade si creste odata cu viteza. Energia ta cinetica este cea mai mare chiar inainte de a atinge trambulina in coborare si atunci cand parasesti suprafata trambulinei in urcare. Energia ta cinetica este zero atunci cand atingi inaltimea maxima a sariturii si incepi sa cobori, dar si atunci cand te afli pe aceste trambuline de sarit, pe punctul de a te propulsa in sus.

Energia potentiala  se modifica si ea odata cu energia cinetica. La orice moment dat, energia ta totala este egala cu energia ta potentiala plus energia ta cinetica. Energia potentiala este o functie de inaltime, iar formula ei este urmatoarea: Ep=mgh, unde m este masa, g este constanta gravitationala si h este inaltimea. Cu cat te afli la o inaltime mai mare, cu atat ai o energie potentiala mai mare. Dupa ce ai parasit trambulina elastica de exercitii pentru a urca in saritura, energia ta cinetica scade cu cat ajungi mai sus. In alte cuvinte, incetinesti. Iar pe masura ce incetinesti si iei in inaltime, energia ta cinetica este transformata in energie potentiala. De asemenea, pe masura ce cobori, inaltimea ta scade, ceea ce iti scade energia potentiala. Aceasta scadere de energie exista deoarece energia ta se schimba din energie potentiala in energie cinetica. Transferul de energie este un exemplu clasic de conservare a energiei, care afirma ca energia totala este constanta.

Trambulina elastica de exercitii ilustreaza legea lui Hooke

Legea lui Hooke se refera la arcuri si echilibru. O trambulina este de fapt un disc elastic conectat la un numar de arcuri. In timp ce aterizezi pe trambulina elastica de exercitii, arcurile si suprafata trambulinei se intind ca rezultat al fortei corpului tau. Legea lui Hooke afirma ca arcurile vor lucra pentru a reveni la starea de echilibru. In alte cuvinte, arcurile vor trage inapoi contra greutatii corpului tau in aterizare. Magnitudinea acestei forte este egala cu cea pe care o exerciti pe trambulina elastica de exercitii atunci cand aterizezi. Legea lui Hooke are urmatoarea formul: F=-kx, unde F este forta, k este constanta elastica, iar x este modulul deplasarii arcului. Legea lui Hooke este de fapt doar o alta forma de energie potentiala. In momentul in care trambulina copii de exterior este pe cale sa te arunce in sus, energia ta cinetica este 0, dar energia potentiala este maximizata, chiar daca esti la o inaltime minima. Aceasta se intampla deoarece energia ta potentiala este in legatura cu constanta elastica si cu Legea lui Hooke.

Trambulina elastica de exercitii demonstreaza legile lui Newton

Saritul pe trambulina elastica de exercitii este un mod excelent pentru a ilustra toate cele trei legi ale miscarii ale lui Newton. Prima lege, care afirma ca un obiect isi va continua miscarea atata timp cat nu i se aplica o forta exterioara, este ilustrata de faptul ca nu ajungi pana la cer atunci cand sari in sus si ca nu zbori prin salteaua trambulinei atunci cand cobori. Gravitatia si arcurile trambulinei te ajuta sa continui sa salti. A doua lege a lui Newton demonstreaza felul in care viteza ti se modifica, folosind formula de baza F=ma, adica forta este egala cu masa ori acceleratia. Aceasta ecuatie simpla este folosita pentru a demonstra formula energiei cinetice, unde acceleratia este constanta gravitationala. A treia lege a lui Newton spune ca, pentru orice actiune exista o reactie egala si de sens opus. Aceasta este ilustrata de legea lui Hooke. Cand arcurile sunt extinse, ele vor manifesta o forta egala si de sens opus, comprimandu-se inapoi la starea de echilibru si aruncandu-te inapoi in aer.

Trambuline elastice de exercitii recomandate de acest articol


Pentru a vizualiza toate trambulinele acesati sectiunea Trambuline.

Asiguram transport gratuit pentru orice comanda de trambuline din Timisoara si imprejurimi. Pentru restul localitatilor costurile de transport sunt afisate in cadrul paginii produsului, imediat sub pretul trambulinei.

Avem cele mai ieftine si bune trambuline elastice, cu certificat de calitate TÜV si garantie 2 ani. Aceste trambuline au preturi  incepand de la 117 lei.

Vrei mai multe informatii despre trambulina elastica? Iti stam la dispozitie cu raspunsuri competente, atat la telefon cat si prin e-mail. Toate modalitatile prin care ne poti contacta le gasesti pe pagina http://exercitiifitness.ro/contact/

Pentru jocuri pe  trambulina elastica, citeste articolele din sectiunea Jocuri pe trambulina elastica.

Sariturile pe trambulina elastica, pentru copii hiperactivi, sunt o modalitate excelenta de a isi consuma toata energia pe care o au inmagazinata. Copiii sunt in general foarte energici si activi, astfel ca, oricand le este oferita ocazia, ei vor alerga razna si vor risca sa intre in pericol undeva in afara casei. Una din modalitatile cele mai potrivite prin care parintii isi pot tine copiii ocupati si totodata amuzati in interiorul propriei curti este trambulina de exterior pentru copii hiperactivi. Citeste mai multe in articolul Trambulina pentru copii hiperactivi.

Citeste pe Blogul Sabinei un articol foarte interesant Sidari, Corfu – o vacanta de vis.